Amit Alghero városáról tudni kell

alghero

alghero

Alghero időjárása

2018. február 26. - Kánikula

Alghero szigetének időjárása mediterrán, nyarai forrók és szárazak, míg tele enyhe és esős. A januári átlaghőmérséklet 10 fok, míg a nyári - júliusi és augusztusi - 25. 
A csapadék nem túl sok a szigeten - 400 -550mm között mozog évente, de vannak helyek pl. a sziget délkeleti részén, ahol ennél kevesebb. Főleg ősz végén és télen hull a legtöbb csapadék, tavasszal fokozatosan csökken és nyáron szinte egyáltalán nincs. A szárazföldi területeken meghaladhatja a 700 millimétert is, míg a hegyekben akár az 1000-ret. 
sardinia-2277633_640_1.jpg

Szardínia egy szeles sziget, ahol főleg októbertől áprilisig sokat fúj a szél. Télen kellemetlenné teheti az időjárást az északnyugat felől - Franciaország irányából fújó - misztrál. Nyáron a tengeri szellő kellemesebbé teszi a meleget, bár a sirokkó idején nagyon forró levegő érkezhet Afrikából, ekkor a hőmérséklet 40 fok felett is lehet. 
A szárazföldi területeken, főleg a hegyekben a magasság emelkedésével a hőmérséklet is fokozatosan csökken. Legmagasabb pontja 1834 méter magas, ez a Punta La Marmora, a Gennargentu-hegységben. Itt még hó is esik télen. 

Szardínia szigetét szerencsére elkerülik az erősebb hidegfrontok, a partvidéken nagyon ritkán hull a hó, de azért előfordulhat. Mint ahogy ez 1985 januárjában és 2012 februárjában meg is történt. Főleg a sziget északi részén fordulhat elő. A Costa Smerladán, a sziget északkeleti részén mostanában gyakoribb a téli hóesés. A fagy az alföldi területeken szintén nagyon ritka, ha mégis előfordul a hőmérséklet nem csökken -2/-3 °C alá. A szárazföldi, magasabban fekvő területeken - Nuoro, Macomer, Tempio Pausania - a hóesés gyakoribb és bőséges. 
flower-2421253_640.jpg

Most pedig következzenek Alghero átlagos hőmérsékleti adatai:

Alghero   Jan   Feb   Már   Ápr   Máj   Jún   Júl   Aug   Szep   Okt   Nov   Dec
Min (°C)   6   6   7   8   12   15   17   18   16   13   9   7
Max (°C)   14   14   16   18   22   26   29   30   27   22   18   15

 

A napsütéses órák száma nagyon magas Szardínia szigetén, főleg a part menti területeken. Novembertől februárig csökken ugyan, de télen is sokat süt a nap. 

A tenger hőmérséklete kiegyenlített a sziget különböző részein, kivéve a nyugati oldal, ahol mindig egy kicsit alacsonyabb. Júliustól szeptemberig nyugodtan úszhatunk a tengerben, júniusban és októberben a víz már kicsit hidegebb. 

Mikor utazzunk Szardínia szigetére?
A legjobb időszak júniustól augusztusig tart. Úszásra júliustól szeptemberig alkalmas a tenger. Általában a hűvösebb idő szeptember második felében kezdődik. Júniusban még nem túl meleg a tenger, de már fürdenek benne. Májusban pedig nem alkalmas még úszásra és napozásra az idő, mert még hűvös van.Tavasszal inkább érdemes kirándulnunk és Algherót felfedeznünk. Októberben az idő még kellemesen meleg, de a napok már rövidebbek, eshet és szelesebb is az idő. 
sardinia-2448275_640.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alghero.blog.hu/api/trackback/id/tr7713689800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása