Amit Alghero városáról tudni kell

alghero

alghero

Alghero top látnivalói

2018. február 28. - Kánikula

Alghero számtalan érdekes látnivalóval vár minket. Rengeteg történelmi emlék található a városban, csak legyen időnk az egész várost felfedezni.

Következzenek most Alghero top látnivalói:

Neptun-barlang
caves-2257379_640_1.jpgA mediterrán világ egyik gyöngyszeme ez a híres szardíniai látnivaló, ami Alghero közelében található. Olyan, mintha egy tündérmesében találnánk magunkat és bármelyik pillanatban egy manó bukkanna elő ebben a varázslatos környezetben. Földalatti medencék, függő- és állócseppkövek amerre a szem ellát. 
Már maga a Neptun-barlangba való eljutás is kalandos, hiszen hajóval tudjuk megközelíteni. A víz felszínén érdekesebbnél érdekesebb sziklaalakzatokat csodálhatunk meg. A hajó óránként indul Algheróból, érdemes 20 perccel indulás előtt már kint lenni a kikötőben. A hajójegy ára nem tartalmazza a barlangi belépő árát. 

Alghero híres partfala
A 16. századi óváros köré épült Alghero híres partfala. Mindig is fontos szerepet játszott a város történelmében. Délen a Piazza Sulisnál kezdődik és északon a Porta a Marenél ér véget. A partfal mellett járda is fut, így kellemes sétát tehetünk és élvezhetjük a lenyűgöző kilátást a Capo Caccia irányába. A sétány északi csücskénél 2 torony található a Torre della Polveriera és a Torre di Sant’Elmo. Az egykori csaták színhelyének két utolsó fennmaradó emléke. Ingyenesen látogatható.
A partfal közelében van néhány kávézó és étterem is. Egy kellemes és nyugodt délutánt eltölthetünk itt. 

alghero-391212_640_2.jpg

Nuraghe di Palmavera
Néhány kilométerre található a nuraghe-kultúra egyik fontos emléke - Nuraghe di Palmavera, ami a Porto Conte felé vezető úton fekszik. Ezen a 3500 éves településen egy vár romjai is felfedezhetőek, ami körül 50 kör alakú körkörös kunyhó állt egykor. A kunyhók közül kitűnik egy, a Capanna delle Riuioni, ahol a falu bölcsei gyűltek össze.

A kunyhók mára már összedőltek, de a várba még bejuthatunk. Igaz, kicsit le kell görnyednünk, hogy bemenjünk. Belül egy folyosó vezet a fő toronyba. Elsősorban védelmi szerepet töltöttek be a múltban, azért épültek ilyen alakúra. 
nuraghe-115980_640_1.jpg

Cateddrale Di Santa Maria
Az algheroi katedrális egy római katolikus templom, ami püspöki székhely volt 1503 és 1986 között. Átépítése az 1530-as években kezdődött, majd 1593-ban újranyitották és végül 1730-ban fejezték be a munkálatokat. Eredetileg katalán gótikus stílusban épült, nyolcszögletű alapjának nyomai még ma is felfedezhetőek. Majd a reneszánsz is hatott a hajó és a templom folyosóinak építésére. Ezután a neoklasszicista előcsarnok teljesen megváltoztatta az épülethomlokzat megjelenését. Ha már itt járunk, akkor mindenképpen másszunk fel a templom melletti harangtoronyba is, ahonnan csodálatos kilátás tárul a szemünk elé. 

Campanile
Az előbb említett katedrális legkülönlegesebb része a különálló harangtorony vagy Campanile, ahogy a helyiek nevezik. Magaságga 20 méter és homokkőből épült. Meghatározza Alghero városképét ez a magas építmény, ahová mindenképpen érdemes felmásznunk, mert a kilátás egyszerűen lenyűgöző. 

church-in-alghero-2412820_640.jpg

Torre Porta a Terra
Ha Alghero Óvárosában járunk, akkor nézzük meg a Torre Porta a Terrát is, ugyanis azért érdekes, mert ez az utolsó két kapu, ami épen megmaradt a középkori városkapuból. A torony magassága 23 méter és korábban Porta Reial néven ismerték. Ma az egyik egy multimédiás múzeumnak ad otthont és egy terasz is található rajta. A múzeumban a régi Alghero miniatűr modellje látható, a teraszáról pedig 360 fokos látképe a városnak.  Itt újabb lépcsőket kell megmászni, de mindenképpen megéri a fáradságot.

Chiesa di San Francesco
A gótikus építészet egyik legszebb példája a Chiesa di San Francesco, azaz a Szent Ferenc-templom. Eredetileg katalán gótikus stílusban épült a 14. században, később reneszánsz stílusban renoválták majd 1593-ban összeomlott. Újjáépítése után a belső terét 18. századi színes márvány és 17. századi fából készült szobrok díszítik. A kolostor 22 oszlopa a mai napig pompás látványt nyújt. 

Azienda Agricola Leda D'ittiri
Ha Algheróban és környékén járunk, akkor látogassunk el népszerű borászatába is, ahol finom helyi borokat kóstolgathatunk. Szinte egész évben sok turista látogatja, ha részt veszünk egy borkóstoló túrán, akkor olyan megtiszteltetésben lehet részünk, hogy a borászat tulajdonosa mutatja be nekünk a pincészetet. Még meg is szállhatunk itt. Természetesen a pincészet boltjában vásárolhatunk is a finom helyi borból. 

wineglass-553467_640.jpg

Le Ragnatele
Ha családdal utazunk Algheróba, akkor a Le Ragnatele kaland- és kötélpark a kötelező programok közé tartozik. Nyolc különböző izgalmasabbnál izgalmasabb pályát próbálhatunk ki. Nehézségi fokozat alapján színek szerint két csoportba osztották a pályákat. A piros, zöld, sárga a felnőtteknek való, míg a narancssárga, kék és rózsaszín a gyerekeknek. Ha megéhezünk, akkor a kötélpark éttermében megebédelhetünk.

rope-2308199_640.jpg

Chiesa di San Michele
A Szent Mihály-templom már nagy távolságból felismerhető színes kupolájáról. A 17. század második felében épült templom Domenico Spotorno tervei alapján készült. A kupola tetejét gyönyörű színes cserepek díszítik, amelyet sok festményen és képen megörökítettek már. Maga a templom épülete homokkőből épült, bejárata felett található két márványszobor pedig az angyali üdvözletet ábrázolja. Mindenképpen nézzük meg ezt a templomot is. Ingyenesen látogatható. 

alghero-1111633_640.jpg

Torre di San Giovanni di Alghero
Ennek a toronynak az érdekessége, hogy két neve is volt. A 16. században Szent Mihály-toronynak nevezték, majd a 17. században a Torre di Mezzo nevet kapta. Alghero viharos történelmében is fontos szerepet játszott. Elhelyezkedésének volt ez köszönhető, hiszen segítette a kommunikációt a két torony - Torre di Porta Terra és dell’Espero Rejal -  között. A torony felső részében manapság időszakos kiállításokat tartanak. 

Museo Diocesano D'arte Sacra
Alghero történelmi központjában található, a híres Madonna del Rosario templom mellett. A múzeum a város templomainak rejtett kincseit őrzi. Vannak itt ezüst és fa szobrok, festmények és különböző fontos dokumentumok. Az állandó kiállítás mellett vannak időszakosak is, ahol helyi fiatal művészek munkáit mutatják be. 

Museo del Corello
Egy szép villában kapott helyet a helyi korall múzeum, ahol a Földközi-tenger nemes koralljának - Corallium Rubrum - szerepét mutatják be a helyi ökoszisztémában. Nagyon érdekes hely, megismerhetjük azt is, hogy milyen fontos szerepet játszott Alghero életében a tenger az elmúlt évszázadokban. Bővebb információt szerezhetünk a korallhalászatról és az ékszerkészítésről is. 

sea-82341_640.jpg

Torre di Sulis
A Torre di Sulis Cagliari Vincenzo Sulis forradalmárról kapta a nevét, akit 22 évre börtönöztek be itt. Falai 6 méter szélesek és 3 emeletes az épület. Egy belső csigalépcső köti össze a három emeletet. A mostani bejáratot 2007-ben építették, mert az eredetit 1800-ban lebontották. Az előző bejáratot azért építették, hogy összekösse a Szent Jakab és a Szent János-tornyot. Az itt látható ágyút egy 1500-ban elsüllyedt spanyol gályáról menekítették meg. Szoktak itt kiállításokat tartani. A Torre di Sulis ingyenesen látogatható.

alghero-1111636_640.jpg

Museo Casa Manno
A Santa Maria katedrális szomszédságában található múzeum Alghero történelmét mutatja be. 1943-ban sajnos bombatámadások érték. 2004-ben vette meg az önkormányzat és utána kapott helyet benne a múzeum.  

Palazzo d'Albis
A 16. századi katalán építészet egyik kiemelkedő példája a Palazzo d'Albis. A palota 1541-ben vendégül látta a V. Károly német-római császárt is. A d'Albis család lakhelye volt a palazzo

Torre della Maddalena
Alghero telis-tele van tornyokkal, erődökkel. A 16. századból származó Torre della Maddalena vagy másnéven Garibaldi-torony a híres algheroi partfal része. Nevét Giuseppe Garibaldiról kapta, aki 1855-ben egy lombardiai kereskedelmi flotta parancsnoka volt, akinek tiszteletére egy emlékkövet is emeltek. A torony mellett egy erőd romjai is láthatóak. Három spanyol támadást is túlélt, hősiesen védte a város északnyugati részét. Még a mai napig láthatóak azok a nyílások, ahol egykor forró olajat vagy vizet öntöttek az ellenségre. 

Torre di Sant'elmo
Más néven a "la Madonnina", amely nevét a Szűz Mária-szoborról kapta a nevét, ami a tornyot díszíti. Ez a torony is fontos védelmi szerepet játszott. 

Mare Nostrum Aquarium
Ha gyerekekkel látogatunk a városba, akkor érdemes elmenni a Mare Nostrum Akváriumba, ahol számtalan hal és különleges tengeri élőlény él - polipok, tengeri csikók, piráják, cápák, márnák, angolnák, sügérek, holdhalak, keszegek murénák és teknősök. Szép - fákkal körülvett - környezetben található az épület, ahol még mókusokat is megpillanthatunk. 

discus-fish-1943755_640.jpg

Grotta Pizzi e Ricami 
Ha szeretnénk izgalmasabbá a nyaralásunkat és "merülnénk egyet a föld alatt", akkor irány a Grotta Pizzi e Ricami barlang. Búvárfelszerelésben - vezető irányításával - felfedezhetjük ezt a különleges barlangot, ahol a kristálytiszta víz színe türkizkékké változik a fény hatására. 

scuba-2672278_640.jpg 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alghero.blog.hu/api/trackback/id/tr9413700276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása